Skip to main content

A/A: 1

“Η χρήση της τεχνολογίας της οφθαλμικής ιχνηλάτησης (eye tracking) για την ανίχνευση αιτιωδών σχέσεων μεταξύ της Ταχείας Αυτοματοποιημένης Κατονομασίας (Rapid Automatized Naming, RAN) και της αριθμητικής ευχέρειας στην δυσλεξία”

Επιστημονική Ομάδα ΠΘ: Γεωργία Ανδρέου, Γαρυφαλιά Χαριτάκη, Γκαντάκη Μαρία

ΚΕΤ: life-science technologies

Σύντομη Περιγραφή PoC: Η RAN συνδέεται με διαδικασίες που συμβάλλουν στην αναγνωστική και αριθμητική ευχέρεια και μπορούν να διακρίνουν δυσλεξικούς από μη δυσλεξικούς αναγνώστες. H μέτρηση της RAN μέσω eye tracker απαιτεί (α) αποδέσμευση από προηγούμενα ερεθίσματα, (β) μετακίνηση της προσοχής στο επόμενο ερέθισμα και (γ) ανάδειξη της νέας περιοχής του κειμένου (Jones & Wolf, 2007). Η τεχνολογία οφθαλμικής ιχνηλάτησης δύναται να παρέχει προηγμένα υλικά-δεδομένα αναφορικά με τα παραπάνω, τα οποία δε δύνανται να συλλεχθούν με εναλλακτικές μεθοδολογίες που να μην αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής.

A/A: 2

“Επιδημιολογική επιτήρηση νοσημάτων του αναπνευστικού (SARS-COV2,RSV,Flu, Adenovirus) με την ανάπτυξη της μεθόδου ταχείας ανίχνευσης πολλαπλών αντιγόνων. «epidemiological surveillance of respiratory diseases (SARS-COV2, RSV, Flu, Adenovirus) and development the method of multiple rapid antigen detection».”

Κάνε Λήψη της παρουσίασης

Επιστημονική Ομάδα ΠΘ: ΓΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΕΤ: life-science technologies

Σύντομη Περιγραφή PoC: Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν κύριο λόγο για βρέφη, παιδιά και ενήλικες που αναζητούν ιατρική συμβουλή και επισκέπτονται υγειονομικές εγκαταστάσεις, παραμένοντας έτσι μια σημαντική απειλή δημόσιας υγείας με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα. Οι κυρίαρχοι ιοί που προκαλούν ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι οι ιοί της γρίπης Α και Β (Flu-A, Flu-B), ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο αδενοϊός και οι κοροναϊοί. Στόχος της πρότασης είναι να αναπτυχθούν τεστ ταχείας ανάγνωσης της εμφάνισης κρουσμάτων RSV, SARS-CoV-2, γρίπης A/B και αδενοϊού ταυτόχρονα στην ίδια συνεδρία με λήψη ρινικού επιχρίσματος με σκοπό την ανίχνευση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος με ευρύ φάσμα ιικών φορτίων και συν-λοιμώξεις στα παιδιά και στους ενήλικες.
Η καινοτομία της πρότασης εστιάζεται στην ταυτόχρονη ανίχνευση του ιϊκού φορτίου 4 νοσημάτων και η δυνατότητα παρέμβασης του κλινικού ιατρού στη νόσο σε πρώιμο στάδιο. Σε συνεργασία με την Prognosis SA αναπτύσσονται τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου των 4 άνωθι ιών αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της πρόσφατης πανδημίας COVID-19.
Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του συστήματος υγείας για έγκαιρη διάγνωση, μείωση της διασποράς των νοσημάτων και εν κατακλείδι τη πιθανότητα μείωσης του κόστους της νοσηλείας και της άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών.

A/A: 3

“Ανάπτυξη καινοτόμου “έξυπνου” συστήματος στοχευμένης απελευθέρωσης δοξορουβικινης για τη θεραπεία του τριπλά Αρνητικού καρκίνου του μαστού (ΤΑΚΜ).”

Επιστημονική Ομάδα ΠΘ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΑΣ (ΠΘ) – ΕΡΜΟΛΑΟΣ ΙΑΤΡΟΥ (ΕΚΠΑ)

ΚΕΤ: advanced materials / life-science technologies

Σύντομη Περιγραφή PoC: Ανάπτυξη ενός καινοτόμου νανο συστήματος ελεγχόμενης και αποτελεσματικότερης-ασφαλέστερης χορήγησης φαρμάκου σε καρκινοπαθείς.
Η δοξορουβικίνη (ΔΟΞ) είναι αντικαρκινικό φάρμακο ιδιαίτερα σημαντικό στην ογκολογία καθώς αποτελεί μέρος των χημειοθεραπευτικών σχημάτων για την αντιμετώπιση μια σειράς κακοήθων νεοπλασιών, ανάμεσα σε αυτές και για τον ΤΑΚΜ. Επειδή ωστόσο συνοδεύεται από ιδιαίτερη τοξικότητα (δευτερογενή καρκινογένεση, καρδιοτοξικότητα) αναπτυχθηκαν λιποσωμιακές μορφές της (caelyx/doxil ®, myocet ®) για την στοχευμένη χορήγηση της στους όγκους και την ελαχιστοποίηση της έκθεσης των φυσιολογικών ιστών στο φάρμακο.
Το προϊόν είναι ουσιαστικά μια καινοτόμος μορφή νανο συστήματος ελεγχόμενης χορήγησης του φαρμάκου με σκοπό να υπερκεραστούν τα προβλήματα των συμβατικών λιποσομιακών μορφών της ΔΟΞ. Η εφεύρεση αφορά σύνθεση καινοτόμων νανοσωματιδίων πολυμερών σιλικόνης με πρόσδεση στην επιφάνειά τους ειδικών μορίων (φολικό οξύ) και πολυμερικών ομάδων (πολύ(αιθυλενοξείδιο)), που προσδίδουν μεγαλύτερη σταθερότητα στα νανοσωματίδια μετά τη χορήγηση και καλύτερη στόχευση, με βελτιωμένα φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά, καλύτερη στόχευση των καρκινικών κυττάρων μέσω της στόχευσης ειδικών μορίων που εκφράζονται στην επιφάνεια τους.

A/A: 4

“Ανάπτυξη διαγνωστικού rapid test ανίχνευσης του Ιού του Δυτικού Νείλου”

Κάνε λήψη της παρουσίασης

Επιστημονική Ομάδα ΠΘ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΚΟΥΝΤΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΤΘΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΕΤ: life-science technologies

Σύντομη Περιγραφή PoC: Ανάπτυξη ενός μη επεμβατικού μοριακού εργαλείου με μειωμένο λειτουργικό κόστος και υψηλή διαγνωστική αξία για την επιτόπια επιτήρηση του WNV σε ανθρώπους, πτηνά και κουνούπια, συνοδευόμενο από διαγνωστική πλατφόρμα εργαστηριακής επιβεβαίωσης.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου (WNV) είναι ένας αναδυόμενος νευροτροπικός RNA ιός, που διατηρείται μέσω ενός ενζωοτικού κύκλου που περιλαμβάνει τα κουνούπια ως φορείς και τα πτηνά ως κύριοι ξενιστές του ιού. Στους ανθρώπους, η περίοδος επώασης για τη νόσο του WNV κυμαίνεται από 3 έως 14 ημέρες, με εκτιμώμενο 80% των μολυσμένων ατόμων να είναι ασυμπτωματικά, περίπου το 19% να αναπτύσσει ήπια εμπύρετη λοίμωξη και λιγότερο από το 1% να αναπτύσσει νευροδιεισδυτική νόσο. Η εργαστηριακή διάγνωση της WNV λοίμωξης στηρίζεται σε χαμηλής ευαισθησίας ορολογικές μεθόδους διασταυρούμενης αντίδρασης ή εξαιρετικά ευαίσθητες αλλά δαπανηρές μοριακές προσεγγίσεις. Συνεπώς τα τρέχοντα διαγνωστικά εργαλεία δεν καλύπτουν τις βασικές απαιτήσεις για χαμηλού κόστους, ευρεία επιτήρηση του WNV σε πτηνά και κουνούπια που χρησιμεύουν ως ιικές δεξαμενές για τη μόλυνση δευτερογενών ξενιστών, όπως οι άνθρωποι και τα ιπποειδή. Έχουμε αναπτύξει μια καινοτόμο μέθοδο βασισμένη στη συνθετική βιολογία που αποσκοπεί στην ευαίσθητη και χαμηλού κόστους ανίχνευση του WNV στο πεδίο. Αυτή η μέθοδος βασίζεται σε ριβοδιακόπτες toehold σχεδιασμένους να ανιχνεύουν το γονιδιωματικό RNA του WNV ως μεταγραφικό σήμα και να το επεξεργάζονται σε φθορισμό GFP που λειτουργεί ως διαγνωστική απόκριση.

A/A: 5

“Κατασκευή πρωτοτύπου καινοτόμου συστήματος ανάγνωσης αισθητήρων FBG βασισμένο σε LASER οπτικής ίνας”

Επιστημονική Ομάδα ΠΘ: Χρ. Σίμος(ΠΘ), Ν. Σταθόπουλος (Παν.Δυτ.Αττικής ), Ηρ. Σίμος (Παν.Δυτ.Αττικής)

ΚΕΤ: micro/nano-electronics and photonics

Σύντομη Περιγραφή PoC:Αντικείμενο της πρότασης αποτελεί η κατασκευή αυτόνομου λειτουργικού πρωτοτύπου ενός καινοτόμου και χαμηλού κόστους συστήματος ανάγνωσης οπτικών αισθητήρων τύπου Fiber Bragg Gratings (FBG interrogator), για τον οποίο έχει ήδη κατατεθεί αίτηση απονομής διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον ΟΒΙ και το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση της μηχανικής καταπόνησης κατασκευών.
Η συσκευή διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό στο ότι δεν χρησιμοποιεί φασματική ανάλυση αλλά μετατρέπει την μεταβολή του μήκους κύματος ανάκλασης του FBG σε μεταβολή ανακλώμενης ισχύος. Αυτό το χαρακτηριστικό επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους κατασκευής ιδιαίτερα εφαρμογές παρακολούθησης κατασκευών με σχετικά μικρό αριθμό αισθητηρίων FBG. Η επιτυχής υλοποίηση της πρότασης θα αποδείξει τη δυνατότητα λειτουργίας της μεθόδου ως αυτόνομη συσκευή και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εμπορική της αξιοποίηση ανοίγοντας το δρόμο για την ενσωμάτωση τέτοιων συστημάτων σε περιβάλλοντα έξυπνης κατοικίας (smart-building) ή/και σύνδεσης με τα συστήματα ελέγχου κτηρίων (Building Management Systems) για την επιτήρηση της ακεραιότητας των κατασκευών σε συνεχή βάση.

A/A: 6

“’Μαζική παραγωγή εδώδιμων εντόμων μέσω της δημιουργίας πιλοτικής μονάδας’”

Επιστημονική Ομάδα ΠΘ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΡΟΥΜΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ – ΑΔΑΜΑΚΗ ΣΩΤΗΡΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΚΕΤ: Life science technologies

Σύντομη Περιγραφή PoC: Δημιουργία πιλοτικής μονάδας για την παραγωγή εντόμων σε εμπορική κλίμακα.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει το ‘’πράσινο φως’’ για τη χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης και λιπαρών οξέων στις ιχθυοτροφές, στη διατροφή των πουλερικών, των χοίρων αλλά και του ανθρώπου (EU Regulation 2017/893, EU Regulation 2021/1372, EU Regulation 2015/2283 (EFSA 2021)). Έτσι, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η εκτροφή εντόμων έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία εταιρειών οι οποίες τα παράγουν να αυξάνεται συνεχώς. Παρ ́ όλα αυτά, στη χώρα μας δεν υφίστανται προς το παρόν μεγάλες εμπορικές εγκαταστάσεις.
Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει στην Ελλάδα αγορά η οποία να προμηθεύει δίαιτες εμπλουτισμένες με έντομα στον τομέα των παραγωγικών ζώων και των ψαριών. Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται να γεμίσει αυτό το κενό στην αγορά με τη δημιουργία μιας πλήρως οργανωμένης πιλοτικής μονάδας όπου θα είναι εφικτό να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα που έχουν δημιουργηθεί για την παραγωγή εντόμων σε μεγάλες ποσότητες σε εμπορική κλίμακα. Η παραγωγή εντόμων σε μεγάλες εγκαταστάσεις
ακολουθώντας συγκεκριμένα πρωτόκολλα είναι μια σημαντική διεργασία η οποία θα πρέπει να σταθεροποιηθεί ώστε να είναι εφικτό να προμηθευτούν με μεγάλες ποσότητες παραγωγικές μονάδες ζώων όπως τα ιχθυοτροφεία και οι κτηνοτροφικές μονάδες.

A/A: 7

“’Ασύρματες συσκευές ανοικτού κώδικα και υλικού για περιβαλλοντικές μετρήσεις.’”

Κάνε λήψη της παρουσίασης

Επιστημονική Ομάδα ΠΘ: Ευμορφία Μπατάκα – Χρήστος Νάκας

ΚΕΤ: Advanced Manufacturing

Σύντομη Περιγραφή PoC: Ανάπτυξη δύο συσκευών ΙοΤ ανοικτού κώδικα και υλικού για περιβαλλοντικές μετρήσεις.
Η πρώτη συσκευή αφορά καταγραφέα θερμοκρασίας με ιατρικούς αισθητήρες ακριβείας σημείου, ενεργειακά αυτόνομη καθώς με ηλιακό συλλέκτη.
Η δεύτερη συσκευή καταγράφει μετρήσεις συγκέντρωσης H2S, Θερμοκρασίας και Υγφρασίας, ασύρματη επικοινωνίθα με τεχνολογία LoRa; Όπου ο αισθητήρας αερίου μπορεί να αντικατασταθεί με αέρια CO, O2, NH3, H2S, NO2, O3, SO2, CL2, HF, H2, PH3, HCL ή να μετρά ταυτόχρονα μέχρι και 3 είδη αερίων. Ακόμα, περιέχει σύστημα που προωθεί τον αέρα στον αισθητήρα. Χαρακτηριστικά του καταγραφέα είναι το μικρό μέγεθος του καθώς και η χρήση του σε δυσχερείς κλιματολογικές συνθήκες.
Η κατασκευή των συσκευών (ανοιχτού κώδικα και υλικού) καθιστά εύκολη την τροποποίηση τους από το χρήστη ανάλογα με τις ανάγκες του, καθώς έχουν αναπτυχθεί βιβλιοθήκες φιλικές προς το χρήστη. Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το χρονικό διάστημα καταγραφής χωρίς τη χρήση της ασύρματης τεχνολογίας (αποθήκευση σε κάρτα microSD), ή με τη χρήση της ασύρματης τεχνολογίας (αποθήκευση σε κάρτα microSD και αποστολή δεδομένων μέσω LoRa).

A/A: 8

“’Βιομηχανική ανάπτυξη πρότυπης ηλεκτρονικής συσκευής παγίδευσης ιπτάμενων εντόμων και απομακρυσμένης παρακολούθησης και αναγνώρισης των συλληφθέντων πληθυσμών.’”

Κάνε λήψη της παρουσίασης

Επιστημονική Ομάδα ΠΘ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΡΑΚΗΣ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΤΣΙΝΑΣ

ΚΕΤ: micro/nano-electronics and photonics

Σύντομη Περιγραφή PoC: Σκοπός της πρότασης αποτελεί η δημιουργία βιομηχανικού προτύπου ηλεκτρονικής συσκευής παγίδευσης ιπτάμενων εντόμων, η οποία θα ενσωματώνει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης των Πραγμάτων (ΑΙοΤ) που θα επιτρέπουν την απομακρυσμένη παρακολούθηση και ταυτοποίηση των συλληφθέντων πληθυσμών εντόμων, σε πραγματικό χρόνο, για την παραγωγή ειδοποιήσεων και συμβουλευτικής προς τους τελικούς χρήστες από την πρωτογενή παραγωγή.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη των Πραγμάτων (AIoT) συνδυάζει την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) με την υποδομή του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT). Για την υλοποίηση της υποδομής αυτής απαιτείται η ανάπτυξη και ενσωμάτωση πληθώρων ηλεκτρονικών μικροσυσκευών, οι οποίες μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο για την αποστολή δεδομένων, τη λήψη εντολών κτλ., τα οποία με τη σειρά τους ανήκουν στην κατηγορία των μικροηλεκτρονικών.